Niels Stærup – Kryddersnaps

50 opskrifter med planter, bær og rødder

snapsebog nr 1 forsideLigesom svampeplukkere, der pakker madkurven og bilen for at tage på svampejagt, tager mange kryddersnapsentusiaster ud i skoven, på stranden, på heden og i engområder for at samle ingredienser til snapsebrygningen. Og der er god lejlighed for at komme ud i naturen året rundt. For hver måned er der plukkesæson for nye planter og urter til snapsebrygningen.
Kryddersnaps er skrevet af en rigtig kryddersnapse- entusiast og er en almanak over kryddersnapseåret, hvor opskrifterne er inddelt efter, hvilken tid på året man kan plukke sine urter. Det gør det let at følge med i, hvornår man skal af sted for at plukke pil til sin pilesnaps, hvidtjørnblomster eller bær. Under hver opskrift er der desuden en kort beskrivelse af de forskellige urter, og bogens format gør det let af have den med på tur.

Kryddersnaps indeholder både opskrifter med klassiske snapseurter som porse, pil, slåen og enebær samt nye spændende opskrifter med bl.a. skovmærke, tranebær, rabarberrod og hyben. De fleste af opskrifterne er baseret på udtræk af den enkelte urt, og et par enkelte opskrifter er med blandede ingredienser og krydderier. Og så er der alle de gode råd om valg af alkohol, fremstilling af essens, sødning og fortynding … og som mange kryddersnapse-entusiaster vil vide, er mange af de planter, man laver kryddersnaps af, gamle lægeurter. Et godt råd er derfor altid at slutte af med en pilesnaps oven på en snapseudskænking, for den er god mod tømmermænd.

Niels Stærup har mere end 40 års erfaring med snapsebryggeriet. Han arbejder fuldtids med snapsebrygningen, og designer bl.a. i dag kryddersnapse til større virksomheder i Norden.

INTERVIEW: Forfatteren stiller gerne op til interview, kontakt presseafdelingen Maja Dyrehauge Gregersen tlf. nr. 3615 6738 eller e-mail maja.gregersen@aschehoug.dk


Kryddersnapse

Og hvad dertil høre

unnamedKryddersnaps er på vej til at blive en stor trend. Selv de unge vil have snaps af egen produktion.

Og her kommer der en helt ny bog med 60 nye spændende snapseopskrifter, som er opdelt på en nem og overskuelig måde. Bogen viser hvordan man kan nyde snaps til al form for mad eller bruge det i opskrifterne.

Det er både de hurtige, der har en trækketid på mellem 1 uge – 2 måneder (en enkelt endda kun 12 timer), og dem der kræver lidt mere tålmodighed og planlægning på 2 måneder til 6 måneder – og så er der de snapse, der er virkelig værd at vente på, og som skal trække over 6 måneder.

Og hvis man gerne vil lave en rigtig god snapsemiddag er der gode, gedigne opskrifter til både et rigtig, ordentlig frokostbord og til en god, fyldig kødret og desserter, som egner sig fremragende til kryddersnapse lavet på bær og nødder.

* Niels Stærup har over 40 års erfaring i snapsebrygning (begyndte som 14 årig) og han sælger bl.a. sine snapse til forskellige spisesteder og butikskæder. Han har tidligere udgivet “Kryddersnapse – 50 opskrifter med planter, bær og rødder”. Denne bog er inddelt efter trækketider og har desuden en række forslag til, hvad man kan spise sammen med sine snaps.
* Alle de viste snapseopskrifter kan benyttes til Carsten Kysters lækre opskrifter. Kokken Carsten Kyster, har udgivet en række fremragende kogebøger, og er også madskribent for Politiken.

http://issuu.com/lr_carlsen/docs/kryddersnapse_og_hvad_dertil_h__rer